Nasveti za blogerje ali Kaj sem se naučila v enem letu?


Kaj sem se naučila v enem letu ali Nasveti za blogerje

Praktični nasveti za blogerje, vir fotografije

Jutri bo minilo eno leto od prve objave na blogu MEJKAP.si in zelo vesela sem, da lahko rečem, da sem se v tem pestrem obdobju vzponov in padcev ogromno naučila. Vendar najpomembnejša naučena lekcija je, da nikoli ne smemo obupati. Zato sem pripravila nekaj praktičnih nasvetov, ki meni pomagajo premagati blogerske krize.


Preden nadaljujem s konkretnimi priporočili, se želim zahvaliti vsem za neizmerno podporo in nežno stkana poznanstva z mojimi bralkami. Ko rečem, da mi brez vas ne bi uspelo, ne gre za klišejske puhlice. Brez vaših krasnih komentarjev moj blog ne bi imel smisla. Zaradi vas se trudim biti boljša blogerka in oseba. Hvala. ❤


O čem pisati?

Če ste se odločili za pisanje lepotnega bloga, bodo vaši bralci pričakovali, da vas dotična tema zanima vsaj toliko kot njih. Zato ne pišite o stvareh, ki vas puščajo ravnodušne. Če vas tema ne zanima, bo pisanje postalo mukotrpno opravilo, kar bodo nedvomno zaznali tudi vaši bralci. Zato skbrno izbirajte teme, ki v vas izvabijo strast in zanimanje. Tako boste ohranili veselje do bloganja in pisali kvalitetne objave, ki jih bodo vaši bralci radi prebirali.

V vsaki objavi jasno izražajte svoje misli in mnenja. Suhoparnim dejstvom in navajanju podatkov vdahnite svojo osebnost in dovolite, da vas bralci spoznajo. Če boste dobro izrazili svoja prepričanja, sta možna zgolj dva odziva. Bodisi občudovanje bralcev in kakšen komentar, da se kdo strinja z vami. Bodisi polemika z vašimi nasprotniki, ki je lahko odlična iztočnica za debato v komentarjih ali celo bodočo objavo. V obeh primerih bodo vaše objave spodbudile razmišljanje pri bralcih in ne bodo šle v pozabo, vaš blog pa bo pridobil množico novih komentarjev.

Da ohranite pestrost in raznolikost vsebine bloga, se poigrajte z različnimi tipi objav. S tem boste ohranjali pozornost bralcev in hkrati se sami ne boste naveličati bloganja. Sama sem tako poskusila z uvedbo različnih serij, med katerimi so bile nekatere zelo uspešne in druge povsem porazne. Vendar nobene objave ne obžalujem, ker mi je prav vsaka med njimi omogočila, da bolje spoznam svoje bralce in njihove želje. Tako lažje izbiram teme, ki jim bodo zanimive in bodo požele navdušenje.

Pisanje objav in objavljanje

Četudi so objave poglavitni del bloga, včasih zahtevajo preveč. Preveč časa, preveč truda, preveč razmišljanja. Zato je še posebej pomembno, da imamo (rezervni) načrt objavljanja.

Moj prvi nasvet je, da pišite, zgolj kadar ste motivirani in to želite. Naj bloganje ne postane mukotrpen in nujen opravek, ki vam povzroča zgolj preglavice. Sama sicer obožujem pisanje in je moje najljubše sredstvo komunikacije, vendar včasih pride obdobje, ko ne morem urediti svojih misli in sestaviti enega stavka, ki zveni dobro. Takrat se niti ne trudim pisati, ker ne želim producirati nesmiselnih podpovrečnih besedil. Vendar še vedno objavljam. Kako?


Kaj sem se naučila v enem letu ali Nasveti za blogerje

Fotografija 1


Eno leto je dolgo obdobje, če se želiš nekaj naučiti. In mene so največ naučile daljše pavze, ko mi ni uspelo objaviti ničesar po več tednov. Žal ne morem reči, da sem takrat imela ogromno dela in nisem utegnila pisati. Lahko zgolj rečem, da me je v vrtinec brezdelja potegnila moja najljubša prostočasna aktivnost, to je odlašanje.

Zato sem si sedaj naredila urnik objavljanja, ki se ga poskušam držati čim bolj dosledno. Odločila sem se, da bom objavljala (najmanj) dvakrat tedensko. Takšen načrt ima vsaj dve znatni prednosti. (1) Ne dovoli vam brezizhodnega zabušavanja z objavami, ker včasih potrebujemo zgolj nekakšen rok, da dejansko izpolnimo obveznost. (2) In hkrati koristi uvrstitvi vašega bloga pri Google iskanju. Spletni pajki, ki iščejo vsebino na spletnih straneh, namreč zelo cenijo kontinuirano objavljanje. Takšne strani so višje na seznamu rezultatov Google iskanja, kar pomeni, da jih bo videlo več ljudi, ki so vaši potencialni obiskovalci in morebiti redni bralci.

Ok, zdaj imate svoj načrt objavljanja. Vendar ... kako se ga dosledno držati? To vam bo uspelo zgolj na en način. Pišite vnaprej! Pišite, ko boste razpoloženi in boste imeli dovolj časa. Takrat naredite, kolikor lahko.


Kaj sem se naučila v enem letu ali Nasveti za blogerje

Fotografija 2


To vključuje tudi kampanjsko fotografiranje izdelkov ali swatchev, ko imate optimalno svetlobo, ne glede na to, kdaj boste objavljali prispevke. Ne postanite sužnji iskanja naravne svetlobe v oblačnih dneh, ker nujno potrebujete fotografije vijoličastega laka z bleščicami, ki nikakor niso vidne v senci. Tudi kampanjsko pisanje specifičnih objav, kot so ocene ali primerjave izdelkov, vam bodo prihranile ogromno časa. Ko padete v vzorec določene objave, bodo besede tekle same od sebe, ker boste imeli še sveže ideje, kaj morate omeniti.

Ko izgubite navdih

Če nimate težav s pisanjem in objavljanjem, temveč z iskanjem navdiha, boste v naslednjih odstavkih našli kakšno idejo zase. Najprej vam priporočam, da žrtvujete kakšen zvežčič za zapisovanje vseh blogovskih idej, ki vam padejo na pamet. Tako jih boste imeli zbrane na enem mestu, ko boste potrebovali malo inspirativnega zagona.

Ideje za nove objave lahko najdete prav povsod. Spremljajte uspešne bloge iz drugih niš in prilagodite njihove objave za lepotni blog. Ali spremljajte lepotne prispevke v različnih medijih in jih predrugačite za svoj blog. Veliko idej boste dobili z gledanjem YT videov, spremljanjem najnovejših trendov na Twitterju ali Pinterestu. Sodelujete lahko tudi v izzivih, ki jih organizirajo blogerji in pozivajo svoje bralce k sodelovanju. Ti so priljubljeni predvsem na blogih, ki so fokusirani na lake za nohte.

Če imate idejo za objavo in vam manjka navdih za dejansko pisanje, pomislite na osnovni cilj vašega bloga in da boste z vsako kvalitetno objavo bližje uresničitvi tega cilja. Pa naj bo to večje število spremljevalcev, več komentarjev, zaslužek ali preprosta misel, da boste s to objavo pomagali vsaj eni osebi.

Ko pa vse ideje odpovedo, se lahko obrnete na zimzelene teme, kot so sezonske objave, zadnji trendi, najljubši in/ali najslabši izdelki, trenutni seznami želja, zadnji nakupi itd.

Blog v prostoru in času

Posebna radost bloganja je občutek pripadnosti lepotni skupnosti, ki združuje nekatere najbolj prijazne ljudi. Zato sodelujte na lepotnih forumih, komentirajte na drugih blogih in vzpostavite stik s svojimi bralci prek elektronske pošte. Ko spoznate, da za nenavadnimi spletnimi vzdevki stojijo čudovite osebe, ki jih resnično zanima, kaj imate za povedati, boste dobili dodatno motivacijo za pisanje.

Kaj sem se naučila v enem letu ali Nasveti za blogerje

Fotografija 3

Taka pristna komunikacija deluje tudi kot nevsiljiva promocija vašega bloga, zato ne pozabite svojih komentarjev opremiti s povezavo do svojega bloga, ki jo lahko vključite tudi v podpise v elektronskih sporočilih ali na forumih.


To lahko preizkusite že v komentarjih na to objavo. Prilepite zgolj povezavo do svojega bloga ali napišite svoj nasvet, kako premagati blogersko krizo. Se vam je kdaj zgodilo, da ste želeli prenehati z bloganjem, in kako ste se rešili iz te situacije?


Viri slikovnega materiala:
fotografija 1, fotografija 2, fotografija 3


Delite z ostalimi:

16 komentarjev

Čestitke za prvo obletnico! :) Kak čudovit prispevek <3 :) Sama se soočam ravno v tem času s prvo blogersko krizo zaradi pomanjkanja časa, pa upam, da bo kmalu minilo to obdobje (naj bi se umirilo po tem vikendu). Uspela sem celo pripravit nekaj postov vnaprej, pa sem mislila, da mi bo ta teden še kej vmes uspelo redno objavit, pa ni šans, še lakirat se ne uspem... tako da je danes objavljen moj prvi post z zamikom (jeeej, tudi tega sem se naučila ;D). Se pa zelo veselim tvojega urnika (vsaj) dveh objav tedensko :))))

Čestitke Meri!
Tako rada preberem tvoje prispevke :) Vedno te bom počakala, če boš rabila pavzo od pisanja...

Vse najboljše!! A veš da sem bila sigurna, da je tvoj blog starejši od mojega? No, če že ni, je pa sigurno bolj profesionalen. ;) Saj najbrž si že razbrala in mojega rednega obiskovanja - zelo zelo rada berem tvoj blog in sem prav 'excited' vsakič, ko objaviš kaj novega. Upam, da ti uspe pisati čim več ;)

O takšni objavi sem tudi jaz že razmišljala, ko spravim svoj blog v red. Upam si trditi, da se držim/upoštevam vse napisano! Poleti sem imela urnik objavljanja PON, SRE, PET - dejansko sem se več ali manj držala tega, samo se je potem začela šola in zdaj smo tam, kjer smo. Ampak optimistično verjamem, da bom našla neko trajno rešitev in morda celo uspela spetobjavljati trikrat na teden.
Vse kar si napisala glede "kampanjskega fotografiranja & pisanja" je čisto res, jaz bi dodala le to: včasih porabim tudi do par ur za eno manikuro, ki jo poslikam dokler je še picture perfect, potem pa odstranim, ker sem se mogoče kam zaletela in imam vdolbinico v še ne čisto posušenem laku. Takih momentov se na nek način veseli, saj to pomeni, da imam poslikano manikuro za blog, obenem pa se lahko lotim nove in sem tako v prednosti. Zveni neumno, ampak včasih zamenjam lak tudi do 3x na dan, namenoma ali pa tudi ne. A blogger's gotta do what a blogger's gotta do!

Čestitke za obletnico.:)

Super post. Strinjam se s čisto vsako zapisano besedo. Jaz sem se znašla že v različnih situacijah, kar se tiče bloganja, in skozi njih sem se tudi marsikaj naučila. In to, kar sem se naučila, si ti krasno povzela v svojem članku. Se mi je že zgodilo, da sem imela blogersko krizo, a sem morala objavljati poste, ker sem sodelovala v izzivu pa sem objavljala manikure na določen datum. Taki posti so bili potem vedno muka za pisati. Se mi je pa tudi že zgodilo, da sem imela veliko idej in motivacije za blog, časa za swatchanje in pisanje bloga pa bolj malo zaradi faksa. Kot bloger se seveda znajdeš v različnih situacijah. In v teh situacijah sem se naučila to, kar si ti tako lepo zapisala v postu: da naredim več swatchev naenkrat, da pišem poste vnaprej, da pišem poste, ko sem motivirana, ko pa se mi ne da, pa pač ne napišem nič ...

Bom delila ta članek tudi na Facebooku in Twitterju, da ga prebere čim več ljudi/blogerjev. Mogoče pa se kdo opogumi in odpre nov blog. :)

See, that's what I'm talking about. Le kako se ne bi potrudila, ko dobim take komentarje. :) Od srca vam hvala.

Colorful Harmony, jaz prav vsak post objavim z zamikom. :$ Objavljam ob 11h (ne vem, zakaj točno) in ponavadi večer prej dokončam post, nastavim uro in potem pozabim na blog. Dokler ne hitim preverjati, ali je pravilno objavljen. :D

Katkoc, cjooo. <3

Nuša, moje priznanje v tem kotičku je, da imam včasih nalakirane nohte samo ene roke in testiram obstojnost po več dni. Seveda, ko mi ni treba zdoma! :D

Taya, če bi se kdo zaradi tega posta opogumil za pisanje, bi bila presrečna. :)
In če kdo to bere, res ni tako težko, kot izgleda. Za vsako težavo obstaja rešitev in tukaj smo, da si pomagamo. Resnično verjamem, da je lepotna skupnost na spletu najbolj prijazna in vedno pripravljena pomagati. :)

Cestitam za prvo obletnico! Lepo je bilo prebrati nasvete :)!
In tudi jaz imam tu in tam mrtvilo... ufff :/
It's all about the passion, se takoj zacuti ko beres.

Vse najboljše mejkap.si in čestitke za še en odličen post!

Še zdaj mi ni jasno, kako tvojega bloga nisem odkrila prej, ker je super in eden izmed boljših. Sama pišem blog že dve leti. Sprva sem objavljala bolj poredko in brez kakršnega koli premišljevanja in planiranja, sedaj pa si sploh ne predstavljam več dneva brez pisanja oziroma načrtovanja objav ter komunikacije z ostalimi bloggerji. Pa naj se še tako trapasto sliši... :D

Uživam ob tem, ko lahko svoja zanimanja delim z ljudmi s podobnimi interesi in sklepam nova prijateljstva, čeprav za enkrat samo na daljavo. K sreči kakšne blogarske krize še nisem imela, sem pa na njo pripravljena z zvezkom idej, ki nekako še niso prišle na vrsto, pa tudi z nekaj vnaprej napisanimi posti. :)

The Puzzle of Sandra's Life

Hehe kako smo si različni :) jaz imam največ problem s tem, da mi zaradi bloga zmanjka časa za druge stvari in pa, da bi včasih najrajši objavila kar 3 objave v istem dnevu :D Imam za celo leto materjala...

Super objava in čestitke ob obletnici!

Popolnoma se strinjam z vsem, kar si napisala. Za nekaj časa sem nehala blogati, ker nisem imela nobenega urnika, vnaprej pripravljenih postov.... Sploh pozimi je bil problem s svetlobo. Sem se pa potem vrnila nazaj toliko bolj organizirana, objavljam dvakrat tedensko, objave so pripravljene naprej. Tudi če kdaj ne uspem pofotkat nohtov, imam vseeno manikuro ali dve na zalogi. Si pa napisala super objavo, sploh koristno za nove blogerje, ker se je vseeno najbolje učiti iz napak drugih :)

Meri, čestitam za prvo leto uspešnega bloganja in seveda vse dobro še naprej :)

Čestitke & kar tako naprej! :)

Tamara, lepo te je videti (tudi) tukaj. Hvala za obisk in komentar.

Sandra, če te res veseli, kar počneš, se mi zdi, da te blogerska sfera kar potegne vase. Tudi jaz si zdaj težko predstavljam, da bi bila brez bloga in tudi opravkov, ki sodijo zraven. Od vsega pa mi je najljubše branje drugih blogov in komentiranje. :$

Erika, predstavljam si, da bi bilo pri meni enako, če bi poskušala objavljati vsak dan. Sicer mi je zelo všeč ideja vsakodnevnega objavljanja in si puščam ta cilj za pozneje. :)

Ina, očitno se vsi iz slabih izkušenj naučimo organiziranosti. :D

Biba & Laura, najlepša hvala. :)

Meri, čestitam za prvo leto MEJKAP.si :)! Tvoj blog je super, rada preberem vse prispevke :). Tudi ta je odličen, premišljen in po mojem mnenju zelo opogumljajoč za nove in ne tako nove blogerje.

Pošiljam objem ob prvi upihnjeni svečki in držim pesti za nadaljnje :)!

Hvala, Tulipan. Tvoji komentarji so vedno tako spodbujajoči. <3

Čestitke za eno leto bloganja! <3 Mejkap.si je eden redkih blogov, pri katerem se res razveselim objave. Berem precej blogov (čeprav veliko manj kot sem jih nekdaj), ampak veselim se pa objav morda petih. Tako tudi vem, kateri blogi so mi resnično pisani na kožo in pri katerih uživam v vsakem prispevku. Zagotovo imaš enega najboljših blogov na blogsferi, toliko sem jih že pregledala, da bojda pa že vem. :D

Sicer pa je moje bloganje trenutno v neki fazi normalizacije želje po objavljanju. Kot sveži blogerki se mi je kar malo scufalo, ideje so kar deževale, pisala sem enkrat na dan, včasih celo večkrat, menjavala manikure vsak dan ... precej time consuming je bilo, toliko, da v bistvu nimam blage, kako mi je to uspelo in nekaj je že moralo trpeti zaradi tega. Potem je prišlo delo za faks in nekje vmes sem imela krizo objavljanja, enostavno nobene želje po pisanju, vse mi je bilo odveč. To se pozna, ker ne objavljam, če mi ni do tega in tako je postanje kar konkretno padlo. Zdaj sem se od te stagnacije pobrala, pomanjkanje časa pa je še kar velik problem, tako da zdaj v bistvu ne morem toliko objavljat kot bi si želela. Tvoji nasveti se mi zdijo res odlični, sploh urnik objavljanja, to idejo sem že prevzela in se je bom držala. Če ne bo blog počasi začel umirati, tega pa ne želim. Dobila sem tudi idejo za nov 'tematski' post in se je že ful veselim, upam, da bo uspelo. :)

Sicer pa mislim da ko prideš v blogersko krizo, da si moraš vzeti odmor in razčistit, če te bloganje sploh še veseli oz. počakat da se sistem očisti prenasičenosti, potem pa ugotoviti kakšen način bloganja ti je pravzaprav všeč. Ker pravil pač ni. Berem blog, v katerem avtorica objavi čisto na random, zna biti tudi več mesecev premora, pa mi je res zelo všeč. Če pa ciljaš na čim višjo branost in morda celo neko kvazi profesionalizacijo lepotnega bloga, kjer bi blog tudi znamke opazile, je pa to IMO precej več dela. Nekaj tednov na začetku bloganja sem tudi o tem sanjala, potem sem pa ugotovila, da se mi niti slučajno ne da ubadati z vsem kar pride zraven. :)

Uf, dolg komentar ... vse najboljše & še na mnoge, mnoge objave!

Hvala, moja draga Ulmiel. Res mi veliko pomeni tvoja podpora in dolgi komentarji, ki jih vedno z veseljem preberem. :)
Tudi jaz tebi želim vse dobro in da najdeš voljo, čas in motivacijo za nadaljnje bloganje. Če bi prenehala objavljati, bi blogosfera izgubila en super blog, kar bi bila res škoda.

Objava komentarja