Kozmetika in mali oglasi: kaj in česa ne kupovati?Kozmetika in mali oglasi: kaj in česa ne kupovati?

Kupovanje rabljene kozmetike, vir fotografije

Z vzponom lepotnih blogov in spletnih forumov se je razširilo tudi nakupovanje kozmetike iz druge roke. Ker ne kupujemo novih in skrbno zapakiranih izdelkov, se moramo pri tem še bolj držati higienskih predpisov. Kako se izogniti nepotrebnim okužbam, preberite v nadaljevanju.


Brskanje po malih oglasih vam bo odprlo možnosti za ugoden nakup nedostopnih in dražjih izdelkov. Tudi sama sem nekatere najljubše izdelke kupila na takšen način (npr. Urban Decay 24/7 Glide-On svinčnik za oči v odtenku Lust, Color Club lak v odtenku Gossip Column in NYX rdečilo v odtenku Taupe).

Vendar takšno nakupovanje nima samo prednosti.

Nikoli ne moremo biti prepričani, kdo in kako je izdelek uporabljal, zato se moramo maksimalno zaščititi pred nakupom morebiti okužene kozmetike. In pri nekaterih vrstah ličil je neoporečnost bolj problematična. Bodisi zaradi načina njihove uporabe ali nezmožnosti razkuževanja izdelka po nakupu.

Česa ne kupovati?

Moje osebno pravilo je, da se izogibam nakupovanja rabljenih izdelkov, kjer se za nanos uporablja priložen aplikator. Sem sodijo maskare, glosi za ustnice, tuši za oči, korektorji in podlage za daljšo obstojnost ličil, ki so praviloma v embalažah z mehkimi aplikatorji.

Ti izdelki so problematični zaradi dveh razlogov.

Za primer vzemimo maskaro. (1) Oseba z vnetimi očmi uporablja krtačko in jo po vsaki uporabi vrača v tubo. Tako se okuži ves izdelek. (2) In ko kupimo takšen izdelek, ne moremo storiti prav ničesar, da bi ga razkužili. Tudi če uporabljamo krtačke za enkratno uporabo, to ne spremeni dejstva, da je sama maskara morebiti kužna.

Edini izdelek, ki po definiciji sodi sem, vendar se mi ne zdi problematičen, je lak za nohte. Ker lake tvorijo razne kemikalije, sem si to interpretirala kot neprijazno okolje za bakterije. Zato ne vidim problema v kupovanju lakov iz druge roke. Če imate občutljive nohte in vas skrbi, da bi se tako prenesle npr. glivice, se rajši izognite nakupu.

V podobno nevarno kategorijo sodijo tudi priljubljeni izdelki s kroglicami za nanos, kot so dezodoranti, manjši parfumi, kreme za predel oči, korektorji ali balzami za ustnice. Zaradi obračanja kroglice se morebitne nečistoče s kože vračajo v zaprti del embalaže.

Jaz se izogibam tudi kupovanja korektorjev ali pudrov s pritrjenim čopičem. Tukaj so možnosti za prenos nečistoč v sam izdelek praktično minimalne, vendar problematičen je sam čopič, ki ga nikoli ne moremo popolnoma očistiti.

Zadnja kategorija izdelkov, ki jih sama ne kupujem iz druge roke, so negovalni izdelki v lončkih. Že pri mojih izdelkih me moti, da se moram s prsti dotikati krem, če pa je to pred mano počela neznana oseba, me ta misel še bolj odbija.


Katerih izdelkov NE kupovati?

 • Maskare
 • Tekoči linerji ali tuši za oči
 • Izdelki z mehkimi aplikatorji (glosi za ustnice, korektorji, podlage za očesni mejkap)
 • Izdelki s kroglicami za nanos (dezodoranti, parfumi, kreme za predel oči, korektorji in balzami za ustnice)
 • Pudri ali korektorji s čopiči
 • Negovalna kozmetika v lončkih ali posodicah na navoj

Zgornje vrste izdelkov je smiselno zavreči tudi v lastni zbirki, če ste jih uporabljali med bolezenskim stanjem, ki utegne okužiti vaša ličila (npr. herpes, vnete oči, kužna vnetja kože ali hude akne).

Prav tako, če ličila uporabljate na drugih, so zgornji izdelki tisti, pri katerih je potrebno uporabljati aplikatorje za enkratno uporabo (maskara, tuši za oči, glosi, korektorji, podlage) ali se povsem izogniti njihovi uporabi (izdelki s kroglicami, pudri in korektorji s čopiči ali spužvicami).

Izdelki, ki jih lahko brez skrbi kupujete

Priznam, da prvi segment objave zveni zelo paranoično in ameriško v smislu, da mora vse biti dezinfecirano, sterilno, antiseptično in antibakterijsko. Vendar vsi izdelki niso tako problematični. Nekatere je zelo enostavno razkužiti in pripraviti za varno nadaljnjo uporabo.

Preberite, kako lahko enostavno očistite različne vrste ličil.

Izdelke v stikih lahko obrišete z robčki in tako odstranite površino, ki je bila v stiku s kožo. Če imate možnost, uporabite alkoholne robčke. Tako lahko brez skrbi nadaljujete z uporabo šmink, balzamov za ustnice, korektorjev ali pudrov v stiku.

Tudi kremne izdelke, kot so kremni pudri, rdečila, senčila in črtala, očistite na podoben način. Z vlažnim robčkom podrgnite po površini, da odstranite zgornjo plast izdelka.

Senčila, rdečila in pudre v kamnu boste najlažje razkužili, če jih poškropite z medicinskim alkoholom. Nalijte ga v plastenko s pršilnikom, dobro poškropite izdelke in pustite na zraku, da se povsem posušijo. Če se bojite, da bo alkohol uničil vaše izdelke (včasih spremeni teksturo ali barvo izdelkov), obrišite površino s suhim robčkom. Prašni izdelki niso najbolj ugodno okolje za bakterije, zato ti izdelki niso največja nevarnost.

Svinčnike za oči ali ustnice pred prvo uporabo dobro ošilite, da se pokaže povsem čista mina. Če so svinčniki na navoj in jih ne morete ošiliti, potem odlomite vrh mine.

Čopiče za ličenje najprej dobro operite s šamponom in jih po želji še poškropite z medicinskim alkoholom.

Izdelki v tubicah so najbolj higienični za uporabo. Pred uporabo zgolj očistite dulec tube. Enako storite s tekočimi pudri v stekleničkah.


Katere izdelke kupovati?

 • Izdelki v stikih (šminke, balzami za ustnice, korektorji, pudri)
 • Kremni izdelki (kremni pudri, korektorji, rdečila, senčila in linerji)
 • Senčila, rdečila, bronzerji in pudri v kamnu
 • Svinčniki za ustnice in oči
 • Čopiči za ličenje
 • Negovalni izdelki in ličila v tubicah ali visokih stekleničkah
 • Laki za nohte

Tokrat ne bom napisala, da upam, da je bila objava koristna. Ravno nasprotno. Upam, da že poznate vse informacije, ki sem jih tukaj podala. Zato vas zgolj prosim, da objavo delite z drugimi, da širšo populacijo skupaj ozavestimo o morebitnih nevarnostih, ki se skrivajo v sicer krasnih kozmetičnih izdelkih. Najlepša hvala za vašo pomoč.


Ali vi kupujete rabljeno kozmetiko na malih oglasih? Kaj je bil vaš najboljši ulov?


Delite z ostalimi:

13 komentarjev

Super post. Po pravici povedano, sem skeptična glede kupovanje vse kozmetike, če ni nova. Res ne morem premagat "straha" pred bakterijami. "Probleme" imam že s svojo kozmetiko včasih.
Samo lake lahko kupujem, pa še to sem samo enega. Tako, da bom rekla, da je bil to najboljši nakup oz bila je zamenjava :D

Tudi jaz se ne poslužujem preveč pogosto kupovanja rabljene kozmetike. Edino kak lak, sem pa tja...

Taktika nekupovanja je še najbolj varna. :D

Jaz velikokrat kaj rabljenega kupim, ampak sem res pozorna na to, za kakšen izdelek gre. Se strinjam s tvojima spiskoma ;).

Ko to potrdi izkušena forumašica, potem mora držati. Hvala, Ana. :)

Ne bi se mogla bolj strinjati z napisanim - tole gre definitivno v moj Link love ;)

jaz preko PL velikokrat kupim kakšno malo uporabljeno zadevo, ampak le od članic, ki ji "pozanm" že iz drugih tem in vem, da imajo nek odnos do kozmetike. Včasih, ko kaj prodajam, mi je kar hudo, ko se mi javijo kakšne članice, ki jih sploh ne briga, kaj dobivajo. Preden izdelek prodam ga itak vedno razkužim, sploh se ne zavedajo, kakšno uslugo jim delam - sem prepričana, da same ne bi (govorim za NEKATERE).

Hvala, Nuša. <3

Tudi jaz preverim "ozadje" članic, preden kaj kupim. Tiste sumljive gladko izpustim, ker je tveganje enostavno preveliko. :)
Imaš prav. Nekaterim je vseeno, kaj uporabljajo. Še posebej tistim, ki se veselo ličijo z rabljenimi testerji v drogerijah. :( Ravno zato sem spisala tale post, čeprav je tema vse prej kot zanimiva.

Ohhhh, mi grejo lasje pokonci če se samo spomnim na ženske, ki dejansko testirajo vse v drogerijah, tudi če ni testerjev! xXXX Tega pa ne morem, to me pa res razjezi, wtf?? Nobenega odnosa >:((((
Super članek :) Kak mesec nazaj sem si v Muellerju kupila malo stekleničko na razpršilo za 2€ in nosim medicinski alkohol zmeraj s sabo - al gre za rano, razkuževanje kozmetike al pa spravljanje barve službene štampiljke z rok... ;)

Ok. Moram se popravit. Tudi jaz swatcham barvice za oči.

Super objava! Jaz se tudi držim takih kriterijev, čisto po filingu. Občutljivejše izdelke enostavno nikoli ne bi kupila iz druge roke. Sicer sem pa na Planetu kupila že kar dosti stvari, predvsem lakov, pa tudi nekaj senčil, čeprav sem pri njih imela nekaj pomiselkov, sem zaupala planetkam, ki so jih prodala, pa se super obnesejo.
Mi je pa grozljivka pomislit, da bi iz druge roke kupila roll on deodorant. o.O

Aja, moj najboljši ulov je najbrž MAC senčka Cranberry. Neke male pare sem dala zanjo, pa je eno mojih najljubših senčil in tudi najbolj uporabljanih.

Colorful Harmony, popolnoma razumem tvojo jezo. Enkrat sem bila v Muellerju priča, ko je promotorka vzela s police maskaro, stranko naličila in maskaro vrnila nazaj. :O In potem bo nekdo drug kupil rabljeno maskaro in plačal polno ceno. Svašta!

Ulmiel, to je bil res dober ulov! Jaz še nikoli nisem kupila ničesar od MACa pri nas, ker se mi zdijo cene rahlo previsoke za rabljen izdelek. Ampak ti si očitno sklenila dobro kupčijo. :) Super!

Hvala obema za obisk in komentarja. :)

Woow, sploh se ne zavedaš dokler ne prebereš. Je res, da kozmetike ne kupujem iz druge roke in tudi testiram samo na roki. Se pa ukvarjam z manekenstvom in tam je pa to čisto drugače. Namazan si s čimerkoli, pa tudi če je bilo pred tabo že nevem koliko punc. Saj nekateri obrišejo z robčkov, ampak ne tako pogosto kot bi si želela. Je pa boljše, da se s tem ne obremenjuješ, saj je težko karkoli spremenit. Manj razmišljaš o tem boljše je. Čeprav mi zdaj tvoj post, kar nekaj časa ne bo šel iz glave. (:

Evelina, hvala, da si se oglasila. :)
Žal ima lepotni biznis vedno več grdih plati in to je ena izmed njih. Ampak upam in držim pesti, da se zadeve spremenijo tudi pri nas.

Objava komentarja