ZA in PROTI: uporaba nadlaka za nohteZA in PROTI: uporaba nadlaka za nohte

ZA in PROTI: uporaba nadlaka za nohte

Nadlak za nohte je eden izmed tistih lepotnih izdelkov, ki ga ni potrebno uporabljati, vendar utrdil si je mesto v mnogih nakupovalnih košaricah. Zakaj je temu tako? Preberite glavne razloge ZA in PROTI, ko je reč o uporabi nadlakov za nohte.


Sama sem bila nekoč strastna zagovornica uporabe nadlakov, danes pa v vsaki oceni lakov za nohte naglašujem, da jih praviloma ne uporabljam. V dolgoletnem lakiranju nohtov sem ugotovila, da mi vsakokratna uporaba enostavno ne odgovarja. Ampak v moji zbirki se vedno najde vsaj nekaj nadlakov, ki jih z veseljem uporabim, ko me priložnost prisili k temu. Prerite si, katere priložnosti so to, v razlogih ZA uporabo nadlaka.


ZA:


1. Hitrejše sušenje laka

Verjetno so med nadlaki najbolj priljubljeni tisti, ki so namenjeni hitrejšemu sušenju manikure. Čas sušenja skrajšajo na nekaj minut, kar je zelo priročno, ko se nam mudi ali enostavno nimamo volje za nemočno opletanje z rokami, ker čuvamo brezhibno nalakirane nohte. Sama trenutno uporabljam Mavala Mavadry, ki ga lahko kupite v precej slovenskih drogerijah.

2. Daljša obstojnost manikure

Poleg hitrega sušenja laka je najpogostejši razlog za uporabo nadlaka podaljšana obstojnost manikure. Obstojnost zame ne predstavlja neke posebne prednosti, ker lak menjam, ko se vidno obrabi na konicah ali se začne krušiti. Vendar občasno se pojavijo priložnosti, ko vem, da ne bom utegnila obnoviti manikure, in takrat z največjim veseljem uporabim nadlak, ki obstojnost laka podaljša na celoten teden. Trenutno je to pohvaljeni Essence Nail Art Sealing Top Coat, ki si zasluži še mojo pohvalo.

3. Izrazitejši in trajnejši sijaj

Nadlaki lahko pustim in medlim lakom zagotovijo zrcalen sijaj, ki je še posebej priljubljen med ljubiteljicami klasičnih manikur, ki ne marajo eksperimentiranja z različnimi finiši.

4. Sprememba finiša ali celo barve laka

Uporaba nadlaka je najenostavnejši način, kako spremeniti finiš manikure. Z običajnim nadlakom lahko mat lake spremenite v sijoče, z mat nadlaki pa običajnim lakom vdihnete moden mat videz. Z razvojem tehnologije pa na trg prihajajo tudi laki, katerim lahko z nanosom nadlaka spremenite tudi barvo. Tako si z nadlaki še razširite možnosti uporabe najljubših lakov za nohte.

5. Ni sledi na papirju

Zaščitna plast nadlaka prepreči neželeno puščanje sledi po papirju, stenah in ostalih površinah, kot me je spomnila bralka Lea v svojem komentarju. Kar je še posebej priročno za vse, ki se na delovnem mestu ali v prostem času veliko ukvarjamo s prekladanjem ali listanjem papirjev.


PROTI:

1. Skrček pri hitrosušečih nadlakih

Največji minus zame je skrček, ki ga ustvarijo hitrosušeči nadlaki. Pri ultra hitrem sušenju skupaj potegnejo nanos laka in pustijo gole konice nohtov, zaradi česar ima manikura zguljen in obrabljen videz že nekaj minut po nanosu.

2. Zgoščevanje hitrosušečih nadlakov

Hitrosušeči nadlaki so ponavadi zelo samodestruktivni. Svojo hitrosušečo moč redno uporabljajo tudi proti samim sebi. V stekleničkah se hitro sušijo in zgostijo, zaradi česar jih je potrebno pogosto redčiti, kar uničuje njihovo sposobnost sušenja. Povprečnim uporabnicam niti ne uspe porabiti cele stekleničke, preden se nadlak spremeni v gosto maso, ki se pri nanosu vleče kot prežvečen čigumi.

3. Sušenje pri nadlakih za daljšo obstojnost

Če so hitrosušeči nadlaki prave dive, so vsi ostali zgolj željni vašega časa in pozornosti. Zahtevajo namreč, da svojo rutino lakiranja nohtov razvlečete v nedogled, ker se najmanj tri plasti (dve plasti laka in plast nadlaka) precej počasi sušijo. Meni so takšne sitnosti povsem odveč, če ne potrebujem zares dolge obstojnosti, ki mi je samo lak ne more zagotoviti.

4. Težje odstranjevanje laka

Zaradi dodatne (zaščitne) plasti nadlaka je odstranjevanje manikure nekoliko težje. Odstranjevalcu laka je potrebno raztopiti še eno plast, preden se odstranjevanje zares začne. Hm, pri meni je odstranjevanje laka že tako osovraženo opravilo, da ga res ne želim še podaljševati.

5. Mehurčki na manikuri in bele pikice pri mat nadlakih

Če želite zgladiti hrapavo površino nekaterih lakov ali enakomerno nanesti gost hitrosušeči nadlak, boste potrebovali nekoliko obilnejši nanos nadlaka, zaradi česar se lahko pojavijo neželeni mehurčki, ki uničijo ves trud, ki ste vložili v lakiranje. Pogosto se dogaja z nekaterimi mat nadlaki, ki pri sušenju na nohtih pustijo majhne bele pikice, ki prav tako uničijo manikure. Zato ... le zakaj bi tvegali?


Kakšno je vaše stališče? Uporabljate nadlake ali ne? Zakaj?

Če se vam zdi, da sem spregledala kakšen pomemben razlog, bodisi ZA bodisi PROTI, ga, prosim, pustite v komentarjih in z veseljem ga bom dodala na trenutni seznam. Hvala!


Delite z ostalimi:

14 komentarjev

Samodestruktivni LOL :)
Meni je dober tudi nadlak Essence Studio Better than gel (something). Zdi se mi, d azelo hitro posuši pa tudi, če se zgosti, je itak tako poceni, da ga komot nadomestiš.
Jaz ga uporabljam samo zato, ker si ponavadi nohte lakiram pred spanjem :D

Se podpišem pod Katkoc. Lak se mi zdi lepši z uporabo nadlaka, pa še prej se posuši manikura. Sem pa imela vmes tudi obdobje, ko nadlaka nisem uporabljala, pa sem vseeno preživela. Moji nohti pa prav tako. ;D

Aja, a lahko kar tukaj povem, da imam danes vampy ustnice. Oujea :)

Nadlak uporabljam izključno zato, ker se mi zaradi njega nohti prej posušijo. Uporabim ga skoraj vedno, ker enostavno nimam časa, da bi čakala, da se mi brez njega posuši :)

Čist huda objava! Jaz mislim, da se mora dober lak hitro sušiti in biti obstojen vsaj 5 dni tudi brez nadlaka, zato ga ne uporabljam. Mogoče bi imela enega za mat učinke to je pa tudi vse :)

Moj najpomembnejši razlog ZA uporabo nadlaka je, da potem ne puščam sledi na papirju, stenah ... :)

Uporabljam, amapak samo zato, da se mi lak hitro posuši, znorim če moram čakati eno uro :D Nikoli se mi pa še niso zgostili hitrosušeči nadlaki, moram potrkati na les ;)

Hvala vsem za komentarje. <3 Očitno pri večini pretehta hitrejše sušenje. :)

Katkoc, you rockin, girl! :D

Lea, tega se res nisem spomnila. Dodam na seznam, hvala! :)

Eh, sem komentirala iz fona, pa je očitno SPET zatajil. Pa tako ponosna sem bila, da sem prva! -.-
Ugl. Kljub vsem nevšečnostim sem velika zagovornica nadlaka. Skoraj ni manikure, ki jo ne bi zaključila brez nadlaka - predvsem zato, ker skoraj nikoli ne uporabim samo enega laka, ampka vedno neke kombinacije, nail art... in mi da nadlak tak "merged" look, bolj izpopolnjeno. Moj trenutni favorit je Essence Nail Art Sealing TC, moram pa v kratkem poskusiti tudi Essence Better Than Gel Nails Sealing TC.

Z hitrosušečimi laki nimam dobrih izkušenj - predvsem zato, ker nisem nikoli uproabljala tistih "top priznanih". tale Mavalin se sliši zanimiv, koliko pa stane? Seche Vite mi je zaenkrat iz dosega "/

Popolnoma se strinjam s teboj, nadlak res lepo združi "večplastno" manikuro. Bom dodala še ta vidik, ker ga sama niti ne opazim, ker sem praviloma konservativna uporabnica laka. :D Se mi pa dopade, da si to izpostavila.

MavaDry stane nekje okrog 10€, ampak ni tako hitrosušeč kot Seche Vite in podobni. Ampak ravno zaradi tega (vsaj na mojih nohtih) ni skrčka, kar je ogromen plus. Se pa enako kot vsi ostalo, sčasoma zgosti v steklenički. :) Mogoče je krivo tudi to, da ga jaz zelo redko uporabljam in imam po eno stekleničko več let. :$
Btw če se ti zalušta, da bi imela Seche Vite, ga lahko jaz naročim zate. ;) Samo reci.

Pa hvala, da si se oglasila. In to celo dvakrat! :D

Super post! Že lep čas se spravljam napisat en obsežnejši post s primerjavo različnih znamk TCjev, pa mi zmeraj zmanjka časa, zdaj mi je pa swap kolegica poslala še čisto novo firmo in imam spet izgovor, da najprej še tega preizkusim.

Sicer pa sem 100% pristašica hitrosušečih nadlakov. Vmes ga lep čas nisem imela in sem zaradi tega kar izgubila veselje do lakiranja, ker nikdar nimam časa da se lak samostojno posuši, zelo rada imam finiše, ki rabijo več plasti in sem zato velikokrat imela odtise rjuh zjutraj na nohtih ... hitrosušeči TC vse to reši. Zaradi skrčka (hehe, blazno srčkan izraz) ne maram Seche Vite, pri ostalih tega nisem opazila, enako velja za mehurčke. Samodestrukcija pa ja, standard, na žalost. :/ Se mi pa zdi, da je tako opevana seche vite najslabša pri vseh teh minusih, vsaj pri meni je bilo tako. Z nobenim od drugih ca. 6-ih znamk, ki sem jih preizkusila, nisem imela takih težav, pri hitrosti sušenja govorimo morda o 2-3 minutah razlike. Edini resni minus je IMO zgoščevanje laka, na to sem se žal morala navadit. Tako da mi plusi vsekakor pretehtajo minuse, brez hitrosušilcev se moja obsesija z laki niti slučajno ne bi razvila.

Jaz trenutno uporabljan nadlak od Catrice, ki je na žalost res slab. Dela mehurčke pa še posuši se ne, tako da se vedno zbudim s 'poštempljanimi' nohti.
Uglaunem, zdaj se odločam za nakup novega, ampak ne vem katerega izbrati. Predlagani so mi bili Seche Vite, Essie Good to Go ter Sally Hansen. Moram malo po internetu pobrskat katerega se sploh da dobiti v Slovenijo in kateri je cenejši. :)

The Puzzle of Sandra's Life

En nasvet proti krčenju laka (vsaj pri G2G in Seche Viti deluje): lak potegneš čez konico nohta, tako da nadlak dejansko zaključiš pod nohtom. Od kar tako mažem, se mi še nikoli ni nič skrčilo ;).

Drugače pa te bele pikice pri mat lakih- omg smrt!

O, super nasvet, Ana. Bom v kratkem poskusila. :)

Objavite komentar