O izkušnji ljubiteljice mejkapa v sodobni družbi


Tema te objave je nekoliko drugačna. Vrti se namreč o moji izkušnji Lepote kot ženske v sodobni družbi. Deloma gre za razmišljanja, ki jih želim deliti s svojimi bralci, in deloma za polaganje ali morebiti celo preigravanje poligona za obsežnejše seminarsko delo, ki je še v nastajanju. Ampak to ni pomembno. Pomembno je, da želim opozoriti na ponavljajoč se problem slabšalnega vrednotenja vsega, kar je povezano z žensko lepoto.


Priznam, da redno zlorabljam frazo »najbolj na živce mi gre (vstavi po želji)«, ampak če bi morala izbrati samo en pet peeve, bi to bili predsodki. Predsodki vseh vrst, ampak s subjektivnega gledišča predvsem tisti, ki se tičejo mene. Mene kot ženske. Mene kot potomke staršev priseljencev v Slovenijo. Mene kot introverta. In v kontekstu tega zapisa mene kot nekoga, ki uživa v ličenju.

S predsodki zadnje vrste me razsvetljujejo, kot da mi delajo uslugo, predvsem posamezniki, ki so se dvignili nad smrtniško življenje, v katerem je občasno potrebno poskrbeti za svoj videz. Njih ne zanima tuzemska lepota, ker imajo višje cilje v življenju.

Pod pretvezo odprtosti in sprejemanja različnosti se lahko pogovarjamo o vsem, dokler pogovor ne nanese teme hobijev, jutranjih rutin, nakupovanja ali konkretno ličenja. Takrat se njihove plašnice na očeh hitro priprejo in začnejo z vprašanji, na katera hkrati sami odgovarjajo. Sprašujejo me, kako se mi da vstati prej, da bi se naličila, in takoj nadaljujejo s tem, da oni rajši dlje spijo, da nimajo volje za tovrstne dejavnosti in končno dodajo, da se jim zdi vse to brez veze.

Lepo ≠ neumno, trivialno, plitvo

In namesto, da bi se jezila, ker tako mimogrede obsojajo moje početje, se mi smilijo. V njihovih majhnih umih se namreč zanimanje za Lepoto in vse ostalo absolutno izključuje. Izhajajo iz prastare predpostavke, da Lepo sovpada s trivialnim, površinskim in nepomembnim, nečim obstranskim. Da v življenju obstajajo pomembnejše stvari, kot je izbira barve črtala za oči ob šestih zjutraj. In da, seveda obstajajo, vendar to ne pomeni, da je zanimanje za Lepoto a priori nepomembno ali celo manjvredno.

Ampak zgolj z njihovega stališča je Lepo kategorično trivialno in nevredno kakršne koli pozornosti (razen če ta pozornost vključuje absolutno zavračanje in nasprotovanje). Ko pravijo, da jim je vseeno za izgled, pravzaprav govorijo, da smo se vsi ostali odločili za trnovo pot doseganja Lepega. Vendar z besedami filozofije Renate Salecl jim lahko zagotovim, da je tudi ignoriranje izgleda oz. neizbira prav tako izbira.

Kaj govorijo o sebi, ko ocenjujejo mene?

Neličenje, črna oblačila, nevpadljivi kosi garderobe in neurejeni paži so prav tako izbira. Vsak dan, ko nase navlečejo sprana, razvlečena in nekoč črna oblačila, prav tako izberejo. Vsakič, ko šlampasto nanesejo črn lak na pogrizene nohte, izberejo. Vsakič, ko v trgovini kupijo najgrše možne črne čevlje, izberejo. In hkrati se jim zdi njihova izbira večvrednejša od moje, da eno uro uživam v svojem obredu ličenja.

Ampak moja izbira zahteva več truda in zato menijo, da je to edina stvar, ki me zanima. Medtem ko se jaz ličim ali izbiram, kaj bom oblekla, oni seveda čas porabljajo bistveno koristneje. Rešujejo svet, medtem ko mene skrbi, ali se mi je razmazala rdeča šminka. Naj mi oprostijo, morebiti bo to porušilo njihovo koncepcijo sveta, ampak stvari niso tako črno-bele. Zanimanje za Lepo ne izključuje pameti, kajti tudi namerna malomarnost njihovega izgleda ne zagotavlja nobene dodane vrednosti pameti, izobrazbi ali razgledanosti.

Kaj pomeni biti ženska?

Binarne opozicije, ki v enem (manjvrednem) kompletu združujejo žensko-lepo-neumno-nesposobno-trivialno-pasivno in podobno, poskušamo ženske (in moški in zlasti vsi ostali spoli) vsakodnevno preseči, ampak oni igrajo točno to igro. Zgolj po pravilih, ki se njim zdijo plemenitejša. Ženske prevzemajo moške vloge, da bi padle v kategorijo moško v simbolni mreži. Zavračajo vse, kar mainstream predpisuje kot žensko, ker menijo, da bodo tako uspešnejše in boljše. In potem s svojega piedastala brezbrižnosti o izgledu očitajoče in zviška gledajo na vse, ki nas Lepota zanima.


Najboljši primer so verjetno znanstvenice, ki se bojijo, da bodo z enim slojem maskare izgubile svojo kredibilnost v znanstvenem (moškem) svetu. Najboljše predstavnice so družboslovke in humanistke, ki kljub poznavanju ustvarjanja pomenov v neki kulturi vztrajajo v miselnosti feminizma drugega vala, ko so feministke zavračale vse, kar se je dotlej smatralo kot žensko. Prezirale so ženske revije, ličenje, modo, skrb za videz, nakupovanje in podobno. Feminizem kot gibanje je to dobo presegel in prešel v liberalnejši tretji val (nekateri avtorji se sprašujejo celo o dobi post-feminizma), vendar nekatere ženske očitno še vedno ostajajo pri metodah iz šestdesetih let.

Namesto zaključka

Bistvo tega zapisa ni v zgolj moji lastni izkušnji ali celo jamranju, temveč v opozarjanju na sistemski problem družbe, ki ženske lahko deli zgolj na »lepe« in pametne/uspešne. Družba in predvsem ženske, ki sodijo zgolj v drugo kategorijo, kakršno koli prekrivanje zavračajo. Zato želim s tem zapisom poudariti žensko sposobnost opravljanja več vlog, kjer skrb za videz ne izključuje kritičnega in prodornega uma!

In ker naj bi vsaka dobra objava na blogu vsebovala poziv k dejanju, moram pozvati vse, ki ste se prepoznali v mojem nagovoru, da se ne vtikate v moja zanimanja, če jih kategorično omalovažujete v nadaljnji komunikaciji. Nimate pravice za podobna dejanja, ker tudi sama nimam pravice (in si je ne želim jemati), da nekomu izmed vas govorim: »Zakaj hodiš po svetu s črno obrobljenimi očmi brez ostalega mejkapa, kar samo še poudari tisti mozolj na čelu?« Bodimo medsebojno strpni in se razumimo kot celostna sebstva, ki niso zreducirana na videz ali dejanja, povezana z istim. Hvala!

Delite z ostalimi:


Nove objave na vaš elektronski naslov
18 komentarjev

To je pa izrazito enostransko usmerjen zapis. Sam poznam kar nekaj znanstvenic in tako ali drugače uspešnih žensk, nekatere uporabljajo več ličil, druge manj. Komentarja na to temo pa še nisem slišal. Sicer pa imam jaz osebno v glavi pod podobo uspešne ženske idejo, da mora biti ta oseba še posebej urejena (mogoče samo sprani možgani s strani Holivuda).

Vsakdo, ki ima nekaj soli v glavi, ve, da uporaba ličil in inteligenca nista povezani, tako da veselo ignorirat komentarje. :)

Sploh ti ne znam povedat, kako bi te zdele najrajši objela! Če se mi prav zdi, tudi ti obiskuješ družbosloven oz. humanistični faks? Jaz študiram filozofijo in sociologijo in imam stalne boje tako z ljudmi okoli sebe, kot sama s sabo. Neizmerno namreč uživam v lepih oblačilih, lepih vojnavah, stekleničkah, kremah, ličilih in hkrati imam slabo vest.

Od vseh področij filozofije in sociologije sta mi najbležja psihoanaliza in feminizem in kolikokrat sem že slišala opazko, kako se lahko imam za feministko, če pa sem popolnoma naličena in nosim visoke pete?!

In kaj naj rečem, razen: ah, sveta preproščina...
(ampak v sebi pa vseeno podvomim, če delam prav)

Aja pa še tole:
Taki ljudje ponavadi rečejo, da jim je popolnoma vseeno za videz in da je čisto nepomemben, potem pa te ocenjujejo na podlagi videza in se stalno ukvarjajo z njim.

Se strinjam.
Enim gre definitivno v nos...

Uf, se čisto prepoznam v temle spisu - v tvojem stališču, seveda.
Najbolj sem se začela obremenjevati s takšnimi predsodki, ko sem začela delati kot vizažistka. Pustimo ime poklica ob strani, vedno imam občutek, kot da je to, kar počnem, manjvredno. Sicer še vedno vztrajam, da ne bo pomote, vseeno pa me veliko drži nazaj, da se ne morem popolnoma prepustiti. Vsi okoli mene se ukvarjajo s pomembnimi službami, projekti ali faksi, jaz pa "mažem". Če bi lahko, bi sicer to počela ves čas, ampak takoj slišim besede tipa "kdaj si boš pa pravo službo našla". Kot da na nek način ničesar ne prispevam k družbi zaradi svoje površinskosti.

Najbolj me pa moti, da sem deležna takih komentarjev večinoma s strani ljudi, ki me sploh ne poznajo. Jaz sem vedno rada urejena. Pa je načeloma vseeno, ali si zjutraj oblečem telirano srajčko ali razvlečen pulover, oboje mi vzame isto časa; zakaj se torej ne bi odločila za lepše?

Ne vem, kaj želijo ljudje doseči s to težnjo po "naravnem" izgledu. Večina žensk si brije noge in še marsikaj drugega, hodi k frizerju, nosi nakit. Zakaj je torej en korak več, ličenje, deležen toliko zgražanja?

Urša to jih nikoli ne mine. Jaz sem pa po srednje šolski izobrazbi kozmetičarka, pa čeprav zdaj že končujem s študijem, oh in sploh vzvišene filozofije, me ljudje še vedno jemljejo za manjvredno, ker sem hkrati tudi kozmetičarka.

Ne Urša... Vesna... (Že cel dan pišem eno seminarsko in sem čist zblojena)

Najprej se moram zahvaliti vsem za obisk in komentarje. S to objavo sem podrla osebni rekord v obiskanosti bloga, zato še posebej hvala mojim tviterašem za promocijo. <3

@ Anonimni, seveda gre za enostranski zapis, ker se s takimi komentarji srečujem skoraj vsakodnevno, ampak po drugi strani sem ravno prek ljubezni do ličenja spoznala ogromno čudovitih in uspešnih žensk/deklet. Ampak želela sem opozoriti na prvi problem, o katerem se praktično ne govori.

@ Katkoc, mnja.

@ Erika, hvala za razumevanje. :* Da, jaz sem s FDVja in študiram kulturologijo, ki je nekje na meji med družboslovjem in humanističnimi vedami, zaradi česar bi morali biti študentje še bolj odprti. Pa je pogosto ravno obratno. Meni je vseeno, kako drugi izgledajo, ampak moj hobi pa je bil že nekajkrat predmet obsojanja ravno bodočih intelektualk, ki so žal bolj omejene kot splošna populacija. >.<

@ Vesna, s podobnim odzivom sem se srečala, ko sem razmišljala o vpisu na tečaj za vizažistko, da bi se s tem profesionalno ukvarjala. Večinoma so vsi komentirali v stilu "končala boš faks, pa boš ličila?" ali "tako uspešna študentka, pa boš opravljala tak poklic?", kot da si delam kakšno sramoto, ker sploh razmišljam o tem. Prepričana pa sem, če bi govorila o preusmeritvi na področje fotografije, web dizajna ali česa podobnega, da bi bili odzivi čisto drugačni. -.- Eh, boj z mlini na veter, ampak pomembno je, da se govori tudi o tej plati zanimanja za ličenje.

En velik podpis pod vse zgoraj napisano, super post

Plosk plosk! ;)

Ina, Lea, hvala. :$

Tudi z moje strani "plosk, plosk". Za tako razmišljanje in pa za stil pisanja. Če boš kdaj pisala kakšno kolumno v kakšni reviji, časopisu- bom redna bralka :-)

Iza, iz tvoje tipkovnice v uredniška ušesa. :D Ko sem bila mlajša in bom nagnjena k sanjarjenjem, sem si predstavljala, da bom pisala kdaj za "velike" časopise ali revije. Zdaj sem realnejša in pišem blog. :D
Ampak res hvala za takšen kompliment, mi zelo godi. In mali sanjačici v meni (ki še nekje obstaja) tudi. <3

Uau, odličen zapis! Sama na srečo nisem obkrožena s takšnimi ljudmi, ampak si to ocenjevanje lahko predstavljam, če pomislim na siceršnjo omejenost marsikoga. V tolažbo: v službi in izven nje se pretežno družim z visoko izobraženimi dekleti/ženskami, ki so vse po vrsti tudi lepo urejene. Torej obstaja tudi tak svet :).

Predsodki pa so seveda povsod. Ampak kaj bi bil svet brez estetike? Brez čudovitega razgleda na gore, brez zaobljenosti ženskega telesa, brez dih jemajoče arhitekture Alhambre...?

Zanikati pomen estetike, Lepega, je enostavno...hja, neumno in omejeno.

Tulipanka, to si tako lepo ubesedila. <3

Meri, to je pa zapis iz zbirke Ženska ženski volk?:)

Ah, jaz sem že tudi naletela na take 'intelektualke' o katerih je govora in na čudne poglede, ko pride beseda do številke lakovnih zalog.

Moje mnenje je, da ta predsodek do mejkapa izvira v veliki večini iz nekega lastnega nezadovoljstva in neznanja/lenobe uporabe mejkapa.
Vsaka ženska je rada lepa, samo nekatere se za to pač vsakodnevno potrudimo nekatere pa so pač lepe na znotraj? (pozor! prisoten je sarkazem!)

Sicer se tale moja predpostavka nanaša tudi na splošno urejenost in izbiro oblačil...
Verjetno se je že vsaki zgodil komentar "zakaj je pa tako zrihtana??"
Draga (lena?) dekleta z nepopiljenimi nohti, včerajšnjo maskaro in razvlečenim hoodijem nekatere smo rade urejene. Zase. Vsak dan.

V znanstvenih krogih se ne gibljem in nebi vedla, kako se ne/ličijo slovenske znanstvenice ampak po izkušnjah s faksa verjetno maskara ni ključni faktor za degradacijo njihovega dela ampak kar to, da smo pač ženske.
V poslovnem svetu pa imam ponavadi opravka z uspešnimi naličenimi posameznicami, kjer se ponavadi prej počutim under dressed kot da bi čutila neodobravanje izbire neon barve na nohtih.

In kot je zapisano v prvem komentarju, tudi v moji glavi je uspešna ženska izobražena in naličena. :)

Lunča, lahko bi se tako reklo. :)

Jaz bi samo nekaj dodala še glede uspešnosti. Zame je uspešna tista ženska, ki je zadovoljna sama s seboj brez primerjanja z drugimi ali celo omalovaževanja drugih. Pa ni pomembno, ali je izobražena, služi milijone ali sploh uporablja mejkap.
Meni osebno so zelo všeč (nekatere!) ženske, ki se ne ličijo, ne barvajo las in nosijo samo črna oblačila. Niso lepotice, ampak so mi všeč na mnoge načine. Seveda, dokler so odprtega uma in sprejemajo različnost. To je zame predpogoj.
Zato me moti, da ga ne spoštujejo tisti, ki vsakodnevno in v vsaki situaciji hlinijo odprtost, čeprav se potem pokaže, da jih moti tako banalna stvar, kot je moje ličenje, ki ga nikomur ne vsiljujem. -.-

Odlično spisan prispevek. Meni se ne zdi enostranski, zgolj replika na stvari, ki jih nekatere zelo pogosto poslušate/mo. Tudi sama sem se že srečala s takimi komentarji. Ali pa s tistim zmagovalnim tonom v glasu, ko mi povedo, da se njim pa res ne da ukvarjat z make upom/nimajo časa zanj, češ, nimaš nič boljšega za počet s svojim časom. Vendar k sreči vsi, ki mi pomenijo nekaj več, tega sploh ne sodijo, razen morda ko jim je ful všeč look, ki sem ga naredila, pa me pohvalijo. Me ne sodijo po tem, kako zgledam, k sreči, prav tako jaz njih ne, je marsikaj drugega bolj pomembno. Jaz sem zase razčistila že nekaj časa nazaj, da je MU moj hobi, v katerem neizmerno uživam in se včasih počutim kot slikar, le da je moje platno moj obraz. Lahko sem oblečena v znucane kavbojke in hoodie, hkrati pa imam na obrazu nek kompleksen make up look, ker mi ga je pač zapasalo nositi. Svoj izgled sprejemam kot nekaj čisto svojega in zato me kvečjemu preseneti, ko ga nekdo 'meni na čast' komentira in popravlja, gane me pa ne več (če nimam PMSja ali zelo slabega dne, ampak hitro mine ;)).

Objavite komentar